Wat zijn SOA’s en hoe kunnen we ons daar zelf betrouwbaar op testen? Dat is een vraag die niet alleen door jongeren, maar ons door alle leeftijden wordt gesteld. Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening. Het gaat hier om een infectie die je kunt oplopen tijdens het vrijen en waar je niets van merkt. Ben je slachtoffer van een of andere SOA? Dan kun je die doorgeven aan anderen. Er zijn meerdere soorten SOA’s waarvan de meerderheid makkelijk te genezen zijn. Als je er vlug bij bent tenminste. Dat betekent dat je je moet laten testen om het te weten. En dat is niet zo prettig. Een soa-test voor thuis is nu een uitstekend alternatief.
Maar kun je je zelf niet betrouwbaar testen op SOA’s zonder dat je daar naar de dokter voor moet?
Wat zijn SOA’s? Er zijn veel soorten infecties. Soa’s worden vaak veroorzaakt door een bacterie of een virus. In een minderheid van de gevallen kan ook een ander ‘beestje’ deze SOA’s veroorzaken. Dan gaat het om parasieten.
Wat zijn SOA’s? De verschillende soorten
Wat zijn SOA’s? We moeten rekening houden met meerdere soorten SOA’s. Ze worden allemaal via seksueel contact overgedragen. Niet alleen de oorzaken zijn verschillend (bacterie, virus of parasiet), ook de symptomen lopen uiteen. En daardoor is de behandeling van deze aandoeningen niet hetzelfde.
Wat zijn SOA’s: Bacteriële soa’s
Wat zijn SOA’s? Sommige soa’s worden veroorzaakt door een bacterie. Die soorten worden behandelt met antibiotica. Dat is het geval bij:
- Chlamydia: of de vaakst voorkomende soa bij heterovrouwen en mannen en bij homomannen. Chlamydia kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.
- Gonorroe: vooral jonge homomannen, heteromannen en minder heterovrouwen worden hier het slachtoffer van. Soms merk je het niet, maar meestal is een geelgroene afscheiding een duidelijk symptoom van deze veel voorkomende SOA.
- Syfilis: stelt men vooral vast bij homomannen. Deze aandoening moet zo snel mogelijk aangepakt worden. In het andere geval tast het ook andere vitale organen aan.
- Donovanosis en weke sjanker: komen gelukkig niet veel meer voor in onze westerse samenleving
Wat zijn SOA’s: Virale soa’s
Wat zijn SOA’s? Ook virussen kunnen dus soa’s veroorzaken. Die zijn veel moeilijker of zelfs niet te behandelen. Virale soa’s zijn:
- HIV of het aids virus: is levensgevaarlijk.
- Hepatitis B: de meeste slachtoffers (ruim 90 procent) geneest gelukkig spontaan. Deze soa kan wel leverontsteking en uitzonderlijk zelfs levercirrose veroorzaken.
- Herpes: zeer besmettelijk, komt vaak voor en is ongeneeslijk. Bij besmetting met herpes kunnen alleen de symptomen worden aangepakt.
- Genitale wratten: ook erg besmettelijke en vaak zonder symptomen. Genest vaak spontaan.
Wat zijn SOA’s: Parasitaire soa’s
Wat zijn Soa’s? Enkele soa’s worden veroorzaakt door een parasiet. Ze worden overgedragen door intiem huidcontact. Dus lang niet uitsluitend via seksueel contact Het gaat om:
- Schurft: veroorzaakt door de schurftmijt die onder de huid kruipt en vervelende jeuk veroorzaakt. De behandeling is er een van lange adem.
- Trichomonas: makkelijk behandelbaar. Komt vooral voor bij vrouwen. Zorgt voor een slecht riekende afscheiding.
Wat zijn Soa’s: Candida en bacteriële aandoeningen zijn geen Soa’s
Wat zijn Soa’s? Candida en bacteriële aandoeningen komen relatief veel voor en worden onterecht als soa’s aanzien. Dat zijn ze dus niet. Het zijn wel vaginale infecties die lijken op een soa en veroorzaakt worden door een onevenwichtige zuurtegraad. Mannen hebben dan ook zelden klachten, al kan af en toe een ontsteking voorkomen. Bij mannen komen syfilis, gonorroe, chlamydia en genitale wratten veruit het meest voor. De top drie bij vrouwen zijn zijn naast chlamydia en genitale wratten een ontsteking van de buikholte of kortweg PID.
Wat zijn Soa’s: de Symptomen
Wat zijn Soa’s? Als je met een of andere SOA besmet bent, merk je dat aan bepaalde symptomen. Die verschillen van soa tot soa. Bij sommige soa’s merk je vaak niet eens dat je besmet bent. Dat is vaak het geval bij het veel voorkomende chlamydia.
Typische symptomen van soa
Wat zijn Soa’s en hun symptomen? Typische symptomen van een soa-besmetting zijn:
- Zweertjes, wratjes of blaasjes aan de geslachtsdelen, mond of aars
- Een witte of geelgroene afscheiding
- Onfris ruikende afscheiding
- Pijn of een branderig gevoel
Jeuk, wratjes of afscheiding doen zich vaak maar lang niet alleen voor in de onmiddellijke omgeving van onze geslachtsdelen. Een soa kan ook klachten geven in de mond.
Andere klachten bij soa’s zijn vager zoals:
- Wijziging van je menstruatiepatroon met tussentijdse bloedingen
- Bloedverlies tijdens of na het vrijen bij vrouwen
- Pijnlijke stoelgang
- Hevige jeuk
- Pijn
- Vlug vermoeid zijn
- Koorts
- Huiduitslag
- Pijn in de onderbuik of de liesstreek
- Diarree
- Ontsteking van de amandelen
Als je last hebt van een van deze symptomen na onbeschermde seks, maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan bepalen of het of om een soa gaat.
Wat zijn Soa’s: Wanneer soa test aangeraden?
Na onveilige seks kun je je best laten testen op soa’s, zeker als je van een van bovenvermelde symptomen last hebt. Maar zonder symptomen kan een test nuttig zijn. Sommige soa’s zoals chlamydia geven vaak geen klachten. Als je een of andere soa opliep en deze niet wordt opgespoord en behandeld, kan dat ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt ook anderen besmetten. Met een standaard onderzoek word je meestal getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv.
Wat zijn Soa’s: Wanneer is een soa-test betrouwbaar?
Tussen de besmetting en het moment dat een test de soa aantoont, zit een periode van weken en vaak zelfs maanden.
Een soa-test is betrouwbaar:
- Chlamydia en gonorroe: vanaf 2 weken na het seksueel contact
- HIV: vanaf 6 weken na het seksueel contact
- Syfilis en hepatitis B: vanaf 3 maanden na het seksueel contact
Zelf betrouwbaar testen op Soa’s
Wie laat zich zonder gêne testen op Soa’s, zelfs bij zijn of haar vertrouwde huisarts? Inderdaad, niemand. Bedenkt daarbij dat je zeker niet de enige bent die zo’n SOA opliep. Zo lieten in 2017 maar liefst 150000 Nederlanders en bijna evenveel Belgen mensen een test doen. Meer dan 18 procent testte positief. Ben je na seksueel contact niet helemaal zeker van je zaak? Dan is het niet alleen voor je eigen gezondheid goed om je te laten testen maar voorkom je natuurlijk ook dat er andere mensen besmet worden door jou.
Testalize brengt de oplossing
Maar er is ook goed nieuws. Met testalize.me test je voortaan zelf op SOA’s. Snel, online en anoniem. Gebruikers nemen zelf lichaamsmateriaal af en sturen dit naar ons lab. Daar volgt de analyse en binnen 48 uur kan de uitslag met een unieke code worden opgevraagd. Door diagnostiek te anonimiseren en te digitaliseren dalen kosten en worden barrières weggenomen.
Betrouwbare Testalize eenvoudig online bestellen of kopen in de apotheek
Deze zelftest bestel je eenvoudig online op testalize.me. Deze zelftest is ook in de apotheek beschikbaar, wat zijn betrouwbaarheid extra onderstreept. Zelf deze test bestellen en uitvoeren bij Testalize.me is veel goedkoper dan de huisarts.