Teveel zout in voeding leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Hoewel we dit allemaal weten, ervaart 85 procent van de bevolking problemen door te veel zout.
De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) zout is maximaal 6 gram. Kaas, vleeswaren (vooral als broodbeleg), soepen, sauzen, chips, kant-en-klare producten en diepvriesmaaltijden bevatten vaak meer zout dan goed is voor je nieren.
Met deze twaalf signalen herken je dat je te veel zout binnenkrijgt.
We hebben zout nodig om ons vochtgehalte te regelen, maar te veel zout schaadt je nieren. Op jaarbasis eten we per persoon gemiddeld een kilo zout teveel.
Zout komt in vrijwel alle voedingsmiddelen van nature voor, maar ruim 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen, zit in bewerkte voeding.
Inmiddels heeft al 1 op de 10 landgenote chronische nierschade als gevolg van overmatig zoutgebruik. Minder zoutgebruik kan nierschade voorkomen.
Maar hoe merk je dat je te veel zout binnenkrijgt?
Opgeblazen gevoel
Te veel zout eten veroorzaakt vaak een opgeblazen gevoel na maaltijden. Dit komt doordat je meer vocht vasthoudt bij overmatig zoutgebruik.
Een opgeblazen gevoel ontstaat vaak door overtollig gas in de darmen. Dit gas wordt geproduceerd wanneer darmbacteriën vezelrijke voeding afbreken.
Hoge bloeddruk
Te veel zout houdt meer vocht vast, wat leidt tot meer vocht in je bloedvaten. Hierdoor ontstaat er meer druk en moet je hart harder pompen om het bloed rond te krijgen.
Minder zout eten verlaagt dus je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag) verlaagt je bovendruk gemiddeld met 2 mmHg.
Dit positieve effect is circa 2,5 keer groter bij mensen met hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk schaadt je hersenen, hart en nieren en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Hoofdpijn
Te veel zout laat de bloedvaten in je hersenen uitzetten, wat vaak hoofdpijn veroorzaakt.
Onderzoek bevestigt dit: volwassenen die dagelijks d3,5 gram zout gebruikten, had bijna een derde meer hoofdpijn dan degenen die die slechts 1,5 gram zout per dag binnenkregen.
Vaak dorst en een droge mond
Veel dorst en een droge mond, wijst in vele gevallen op een te hoge zoutinname. Het teveel aan zout verstoort namelijk je zout-water balans.
Als gevolg hiervan sturen je hersenen dorstsignalen om ervoor te zorgen dat je meteen begint te drinken.
Overgewicht
Zout bevat geen calorieën en is van nature dus geen dikmaker. Te veel zout kan wem vochtretentie veroorzaken, wat je gewicht met gemiddeld 2 kilo kan verhogen.
Deze gewichtstoename is gelukkig tijdelijk. Door minder zout te eten neemt je gewicht weer af.
Overmatig plassen
Zout maakt dorstig, waardoor je meer drinkt en vaker moet plassen. Je nieren werken harder om het teveel aan zout uit je voeding te verwijderen, wat leidt tot vaker toiletbezoek.
Je slaapt slechter
Het klinkt vreemd, maar te veel zout beïnvloedt ook je slaap. Onderzoekers van de Universiteit van Nagasaki ontdekten dat mensen die veel zout consumeren ’s nachts twee keer zo vaak naar de wc moeten als mensen die minder zout eten.
Daardoor wordt je slaap veel onderbroken en heb je het moeilijk om in te slapen.

Je bent vaak verward
Als je te veel zout gebruikt, vergroot je risico op uitdroging. Dan kun je minder helder denken, waardoor je warrig bent.
Bovendien voel je je er slapjes door. Misselijkheid, maagpijn en maagkrampen en diarree zijn de gevolgen.
Spierkrampen
Te veel zout vergroot de spanning op je spieren, met spierkrampen als resultaat.
Je verkiest ongezond boven gezond eten
Eet je teveel zout? Dan vind je wellicht gezonde voeding vaak te flauw en geef je de voorkeur aan ongezonde, bewerkte voeding.
Bovendien blijf je van die ongezonde voeding ook vaak dooreten. Uit onderzoek van de Australische Deakin universiteit blijkt dat mensen van maaltijden met een hoog vet- en zoutgehalte, maar liefst 11 procent meer eten.

Osteoporose of botontkalking
Eet je te veel zout, dan plas je het teveel aan natrium samen met het calcium uit. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit.
Zolang je voldoende calcium met de voeding binnenkrijgt zorgt een normale hoeveelheid zout niet voor problemen met je botten en gebit.
Maar eet je te veel zout, dan is osteoporose of botontkalking vaak het gevolg. Deze aandoening komt vooral voor bij ouderen en bij vrouwen in de overgang.
Waar zit zout in?
Het is belangrijk om te weten in welke voedingsproducten veel zout aanwezig is. waar zout in je voeding voorkomt.
Het grootste deel van je zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen, zoals:
- Ongezonde tussendoortjes: zoals snoep, koekjes en gebak, chips en bewerkte nootjes.
- Fastfood: Hamburgers, pizza…
- Kant-en-klare maaltijden: ook soepen en sauzen bevatten vaak hoge zoutgehaltes.
- Diepvriesmaaltijden
- Bewerkt vlees: vooral als charcuterie zoals worst, paté, salami, leverpaté, gerookt en gezouten vlees.
Tips voor het Verminderen van Zoutinname
Kies voor Verse Ingrediënten
Eet zoveel mogelijk vers en natuurlijk in plaats van bewerkte producten. Verse groenten, fruit, granen en mager vlees bevatten van nature weinig zout.
Lees Etiketten
Controleer altijd de voedingsetiketten op verpakte producten. Kies producten met een laag zoutgehalte en vermijd die met ‘hoog zout’ in de ingrediëntenlijst.
Vervang zout door verse kruiden en specerijen als smaakmaker
Vervang zout door kruiden en specerijen om je maaltijden op smaak te brengen. Dit kan de smaak van je gerechten verbeteren zonder extra zout toe te voegen.

Vermijd zout bij het koken
Probeer minder zout toe te voegen tijdens het koken. Vraag je af of je het echt nodig hebt en experimenteer met andere smaakmakers.
Beperk Fastfood en Bewerkte Voeding
Vermijd fastfood en bewerkte voedingsmiddelen. Bereid je maaltijden zelf, zo weet je wat je eet.
Conclusie: Ernstige gezondheidsrisico’s
Overmatig zoutgebruik kan ernstige gezondheidsrisico’s veroorzaken, zoals nierproblemen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Bewust omgaan met zoutinname is belangrijk. Kies gezondere alternatieven. Gebruik vaker verse ingrediënten en kruiden voor betere gezondheid en smakelijke maaltijden.