Paprika gezond
Spread the love

Paprika gezond? Velen vragen zich dat af en ze raken er maar niet uit. Zijn nu de groene, gele of rode paprika het meest gezond? Eén ding staat vat: ze zijn een veelzijdige groenten die uit onze keuken niet meer zijn weg te denken. Paprika’s horen thuis is vele gerechten. Ze zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Die zijn onmisbaar je gezondheid te verbeteren en in stand te houden. Daarnaast bevatten ze weinig of geen calorieën en dat is uiteraard goed nieuws voor al diegenen die iets aan hun overgewicht willen doen. 

Welke soort paprika is het gezondste, ook als je wilt afvallen?

Paprika’s brengen niet alleen kleur, maar vooral smaak en gezondheid op je bord. Ze zijn niet voor niets een van de meest populaire groenten van ons land. Logisch, want je kunt ze in vele gerechten verwerken. Maar paprika is niet alleen veelzijdig, maar vooral ook erg gezond.

Paprika is een vruchtgroente

Paprika is geen echte groente, maar een tropische vruchtgroente. Daar kijk je wellicht niet van op. Deze groente is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische en subtropische gebieden van Midden-Amerika. Wereldreiziger Columbus bracht de groente naar Europa. Vanwege hun pittige smaak noemde hij het ‘pepper’. Maar paprika’s zijn veel zoeter dan pepers. Nu worden paprika ook volop in landen rond de Middellandse Zee gekweekt. In de periode tussen en maart en september vind je ze ook hier in kassen en in serres. Andere populaire vruchtgroenten zijn tomaten, aubergines, pompoenen, courgettes en komkommers.

Paprika gezond: De voedingswaarde van paprika’s

Deze vruchtgroente hebben een hoge voedingswaarde en een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen zoals:

  • Vitaminen: naast veel foliumzuur (B11) en vitamine C vind je in paprika’s ook vitamine A, B1, B2, B3, B5 en B6, vitamine E en K
  • Mineralen: paprika’s zijn vooral rijk aan kalium maar bevatten ook heel wat natrium, calcium, fosfor, ijzer, jodium, magnesium, koper, selenium en zink
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten

Soorten paprika’s

Paprika’s zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren, in acht om precies te zijn. De bekendste zijn bij ons ongetwijfeld de groene, gele, rode en oranje paprika. Paarse, bruine, witte en lichtgroene paprika’s zijn hier veel minder bekend.  Groene paprika zijn minder rijp dan hun rode soortgenoten en heeft samen met de paarse paprika een scherpere smaak. Rode, gele, witte en oranje paprika’s zijn zoeter.

Paprika gezond: Groene paprika’s

Deze zijn minder rijp dan hun rode soortgenoot, daarom hun groene kleur. Naast alle gezonde voedingsstoffen in paprika’s is deze groene variant rijk aan chlorofyl, luteïne, zeaxanthine, glucosinaten en carotenen. Een voor een waardevolle fytonutriënten en sterke antioxidanten. Deze laatsten beschermen je tegen de vrije radicalen die je lichaamscellen aantasten, je ziek maken en je natuurlijk verouderingsproces aanzienlijk versnellen.

Chlorofyl

Chlorofyl werkt dan weer sterk ontgiftend, vooral voor je lever en je nieren. Luteïne en zeaxanthine hebben een positieve invloed op de gezondheid van je ogen. Glucosinaten tenslotte beschermen je tegen allerlei kankerverwekkende stoffen en stimuleren je eiwitproductie. Carotenen versterken je immuunsysteem en verhogen je natuurlijke weerstand. Daardoor ben je beter bestand tegen allerlei aandoeningen en vooral tegen verkoudheden, griep (influenza), corona en tegen infecties van je luchtwegen, vooral bronchitis.

Recept groene paprika’s met rijst en tomaten

Ingrediënten voor vier personen: vier groene paprika’s, een rode paprika, vier teentjes knoflook, twee preitjes, vier grote tomaten, vier thee- of koffielepels paprikapoeder, 400 gram bruine rijst, 150 gram feta, een liter groentebouillon, vier eetlepels olijfolie, peper en zout

Zeker interessant: Hoe gezond is zilvervliesrijst en doet het je makkelijker afvallen?

Bereiding

  • Bereid de groentebouillon
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snij de ui, hak of plet knoflook
  • Verwijder de zaadlijsten van de rode paprika en snijd ze in kleine stukjes.
  • Snijd de prei in dunne plakjes, halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes, doe ze in een oven met bakpapier en bak ze 15-20 minuten in de oven.
  • Verhit olijfolie in een wok of koekenpan met deksel en fruit hierin de ui, knoflook en rode paprika op laag vuur gedurende 2 minuten
  • Voeg dan de tomatenpuree, chilipoeder en bieslook toe en bak op middelhoog vuur gedurende 4 minuten. Voeg de bouillon en rijst toe en laat 15 minuten sudderen, tot al het water is verdampt. Roer tussendoor meerdere keren.
  • Hak de helft van de fetakaas fijn boven de wok of koekenpan en roer goed.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg twee en een halve paprika op elk bord en verdeel de tomatenrijst door de paprika. Bestrooi met de overgebleven fetakaas.

Paprika gezond: Gele en oranje paprika

Oranje en gele groenten bevatten grote hoeveelheden β-caroteen. Zoals eerder vermeld, is deze voedingsstof de voorloper van vitamine A. Vitamine A is onmisbaar voor een sterk immuunsysteem, een hoge natuurlijke weerstand, een goed gezichtsvermogen en een jonge en strakke huid. Bovendien heeft het ook veel antioxiderende eigenschappen, wat betekent dat het de lichaamscellen kan beschermen tegen vrije radicalen en bacteriën van buitenaf. Daarnaast bevatten groene paprika’s veel vitamine K en veel onmisbare voedingsvezels.

Recept vlinderpasta met gele en oranje paprika

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram volkoren vlinderpasta, 15 gram boter, 100 gram uien, twee gele paprika’s, twee oranje paprika’s 150 gram mozzarella, twee eetlepels verse basilicum, peper en zout

Gezond om weten: Kruiden – Waarom kruiden gezond voor je zijn

Bereiding

  • Verwijder de zaadjes van de paprika’s en snijd ze in kleine blokjes
  • Snijd de mozzarella in blokjes.
  • Kook de pasta in een pan met kokend water en zout
     in 15 minuten beetgaar.
  • Verhit de  boter in een koekenpan en bak de ui met de paprika in 10 minuten gaar.
  • Giet de pasta af en doe hem in een pan.
  • Voeg het uimengsel met mozzarella al roerend toe.
  • Warm het gerecht even goed door en verdeel het over vier diepe borden.

Rode paprika

De meest populaire hete paprika is ongetwijfeld de rode soort. Deze bevat voornamelijk lycopeen en anthocyanen als fytonutriënten. Lycopeen is een carotenoïde en die veel en sterke antioxidanten bevat. Daarom heeft het een hoge beschermingsfactor voor het immuunsysteem en helpt het bij het bestrijden van hart- en vaatziekten, ultraviolette straling en bacteriële infecties. Daarnaast heb je ook anthocyanen, die de lever kunnen beschermen, ontstekingsremmende effecten hebben en de bloeddruk stabiel houden.

Recept rode paprika met kip

Ingrediënten voor vier personen: een kip, vier tomaten, twee rode paprika’s, twee uien, 150 milliliters kippenbouillon, vier eetlepels olijfolie, een kruidentuiltje, twee teentjes knoflook, een thee of koffielepel chilipoeder, peper en zout

Bereiding

  • Was de groenten.
  • Schil en hak de ui en knoflook.
  • Schil de tomaten, ontpit ze en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in reepjes.
  • Bak de kip, haal de stukjes uit de pan en laat het even staan. Fruit uien en paprika’s in dezelfde pan.
  • Voeg knoflook, tomaten en het kruidentuiltje toe. Bak vijf minuten op hoog vuur en blus met de bouillon.
  • Laat nog vijf minuten sudderen.
  • Zet het vuur lager en voeg de kip opnieuw toe.
  • Breng op smaak zout, peper en chilipoeder.
  • Dek de pan af en laat 45 minuten zachtjes sudderen.

Het rijpingsproces van paprika’s

Het grootste verschil tussen groene, gele en rode peper is hun rijpingsproces en hun gezonde voedingsstoffen die telkens andere gezondheidsvoordelen opleveren. Rode pepers zijn de rijpste, je vindt er dus de hoogste concentratie aan gezonde voedingsstoffen.

Meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen

Neem gerust aan dat alle soorten paprika’s gezond zijn en dus thuishoren in ieder gezond eetpatroon, ook als je wilt afvallen. Ze zijn niet voor niets opgenomen in de bekende Schijf van Vijf. Paprika’s bevatten veel gezonde voedingsstoffen maar des te minder calorieën, gemiddeld tussen de 25 en 50 calorieën. Ze barsten ook van de voedingsvezels die je eetlust stillen waardoor je minder eet. Je verwerkt ze in elke zelf gemaakte salade gebruiken. Andere voordelen van paprika’s:  

  • Voorkomen bloedarmoede
  • Zijn gezond voor je ogen
  • Vermindert het risico op diabetes II

Door Redactie

Hallo, Ik ben Francois, als copywriter en webredacteur eigenaar van deze website. Van jongs af was ik geïnteresseerd in alles wat met gezondheid, overgewicht en gezonde voeding te maken had. Zelf ben ik voedings- en gewichtsconsulent, en wil ik deze kennis met zoveel mogelijk geïnteresseerden delen. Schrijven, publiceren, en kennis delen is mijn grootste passie. Al uw suggesties, vragen, verbeteringen en alle andere opmerkingen zijn steeds welkom op redactie@mail.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.