Een opgeblazen gevoel, vooral na iedere maaltijd, is erg vervelend. Je voelt je er niet goed bij. Een opgeblazen buik doet je denken dat je dikker bent dan werkelijk het geval is. Iedereen wilt daar uiteraard zo vlug mogelijk van af, maar dat is blijkbaar veel makkelijker gezegd dan gedaan. Zo’n ongemakkelijk en opgeblazen gevoel heeft vele oorzaken. Onze ongezonde voeding en verkeerde eet- en leefgewoonten zijn de belangrijkste. Gelukkig kun zelf veel doen om van je opgeblazen gevoel af te raken. deze toestand te normaliseren.
Een opgeblazen gevoel voorkomen die je best op een natuurlijke manier met de juiste voeding.
Een opgeblazen gevoel kent vele oorzaken. De meest voorkomende zijn:
- Een ongezond voedingspatroon met veel vetten en suikers
- Het overmatig drinken van koolzuurhoudende dranken
- Het eten van te veel peulvruchten zoals erwten, bonen, groentekiemen, kapucijnen, linzen en kikkererwten
- Het teveel eten van uien, prei en koolsoorten
- Slecht kauwen en te snel eten
- Maaltijden overslaan en onregelmatig eten
- Brandend maagzuur
- Voedselintolerantie
- Constipatie of verstopping
Een opgeblazen gevoel voorkomen met een gezond eet- en leefpatroon
Iedereen van ons heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel. Vooral na een zware of warme maaltijd. Ook pittig gekruide gerechten kunnen bijdragen tot een vervelend opgeblazen gevoel. Gelukkig kun je hier iets aan doen door je ongezonde eetgewoonten aan te passen. Je eet dan veel verse groenten en fruit, onbewerkte noten, zaden en pitten, volkorengranen, mager vlees en vette vis.
Lees ook: Verzadigd gevoel verlengen met deze gezonde voeding+ Recepten
De juiste voeding om tegen een opgeblazen gevoel
Een opgeblazen gevoel voorkomen doe je met de juiste voeding:
Veel verse groenten rijk aan water
Waterrijke groenten bevatten veel elektrolyten en enzymen. Die zijn nodig voor een goede spijsvertering. De meest waterrijke groenten zijn komkommer, waterkers, spinazie, tomaten, selder, alle soorten sla, wortelen, broccoli, andijvie, Chinese kool en bloemkool
Een opgeblazen gevoel voorkomen met het waterrijkste fruit
Fruit met de hoogste concentratie aan water is vooral pompelmoes, meloen, ananas, perzik, aardbeien, frambozen, druiven, kiwi, cranberry, sinaasappel en papaja.
Voeding rijk aan probiotica:
Probiotica zorgt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een regelmatige en soepele stoelgang. Deze gezonde darmbacteriën vormen de basis van ieder gezond eetpatroon. Ze helpen tegelijk je lichaam te zuiveren van alle (giftige) afvalstoffen. Die zijn het resultaat van ongezonde voeding met veel suikers en vetten, van de vele lichaamsprocessen en van de sterke achteruitgang van ons leefmilieu. De beste bronnen van probiotica zijn:
- Alle gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kimchi, kombucha, augurken en kefir.
- Geitenmelk.
- Zachte kaassoorten.
- Pure chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao.
- Soja en sojabonen en tempeh.
- Miso: maakt deel uit van de traditionele Japanse geneeskunde en heeft vooral een positieve invloed op de werking van onze spijsvertering. Miso wordt gemaakt van gefermenteerde rogge, bonen, rijst of gerst. Het resultaat is een bijzonder lekkere en gezonde soep barstensvol probiotica en gezonde lactobacillen en bifidus. Daarnaast is miso ook erg voedzaam.
Ook interessant: Eten zonder trage koolhydraten en de gevolgen voor je gezondheid
Een opgeblazen gevoel voorkomen met meer vezelrijke voeding
Naast een hoge concentratie aan voedingsvezels bevat gezonde en natuurlijke voeding ook alle gezonde onmisbare voedingsstoffen om dagelijks goed te functioneren. Vezels zorgen niet alleen voor een gezonde spijsvertering. Ze verlengen ook je verzadigingsgevoel waardoor je minder vlug weer honger hebt en automatisch minder eet. Voeding met veel vezels ondersteunt je natuurlijk eetpatroon en voorkomt constipatie of verstopping. De meeste voedingsvezels vind je in:
- Alle volkorengranen: en vooral in haver, zemelen en in boekweit
- Volkorenproducten: zoals in alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst en in aardappelen
- Verse groenten en vooral in groene bladgroenten: denk hierbij vooral aan spinazie, andijvie, sla, broccoli en bloemkool, in alle groene koolsoorten, in paksoi en Chinese kool en in tuin- en waterkers.
- Peulvruchten: zoals erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijnen, linzen en kikkererwten.
- Fruit: met een voorkeur voor alle soorten bessen en gedroogde vruchten, appelen, peren, ananas, kiwi en citrusvruchten.
- Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
- Voeding rijk aan snelle koolhydraten: geraffineerde witte suiker, snoep, koekjes en gebak, alle soorten wit brood, witte pasta en rijst
- Voeding rijk aan eiwitten: vette vis, kip en kalkoen, magere zuivel, fruit (zoals alle soorten bessen, avocado, bananen, mango’s en aardbeien), volkorengranen, paddenstoelen en eieren.
- Fruit eet altijd apart en nooit met andere voeding want dan gaat fruit gisten en is het vaak oorzaak van een opgeblazen gevoel.
- Kruiden tegen een opgeblazen gevoel: paardenbloem, peterselie, bonenkruid, brandnetel, gember, hop, salie, munt en venkel,
- Eet regelmatig venkelzaden: die zijn rijk aan stoffen die je spijsvertering verbeteren en helpen bij een opgeblazen gevoel en bij winderigheid
- Kunstmatige zoetstoffen: gebruik niet alleen zo weinig mogelijk geraffineerde witte suiker maar even goed alle kunstmatige zoetstoffen zowel in alle je gerechten als in dranken.
Drink zo weinig mogelijk koolzuurhoudende frisdranken en alcohol en geef de voorkeur aan voldoende water, minstens 2,5 liter per dag.
Goed om te weten: Dagelijks hoeveel eiwitten eten voor een snel en lang voldaan
Een opgeblazen gevoel voorkomen met deze recepten
Verse muntthee
Ingrediënten: enkele takjes verse munt, onbewerkte honing rechtstreeks van bij de imker, stevia en een hoeveelheid water
Bereiding:
- Breng het water aan de kook
- Doe de honing, de takjes munt en de stevia in een glas
- Als het water is gekookt giet je het in het glas
- Grondig roeren en je muntthee is drinkensklaar
Verse venkelthee met komkommer en limoen
Bereiding:
- Snij de venkel en de komkommer in stukken
- Doe alles in je blender, samen met de peterselie en hak alles fijn
- Pers de verse citroen
- Pers de limoen
- Voeg er een glas ijskoud water aan toe
Confituur van paardenbloem
Ingrediënten: 100 gram ‘kopjes’ van de paardenbloem, 1 sinaasappel, 1 citroen, geleisuiker, een hoeveelheid water afhankelijk van je sinaasappel- en citroensap
Bereiding:
- Zoek paardenbloemen en pluk alleen de kopjes van de bloemen.
- Spoel de paardenbloem kopjes schoon.
- Verwijder de harde groene gedeelten zodat alleen het gele gedeelte van het bloempje over blijft.
- Neem 100 gram van deze van deze bloempjes en doe ze in een ketel.
- Pers 1 sinaasappel en 1 citroen.
- Doe bij dit sap 400 milliliter water en sprenkel dit over de bloemen.
- Kook op een zacht vuurtjes gedurende een vijftiental minuten en laat daarna alles afkoelen.
- Zeef dit mengsel.
- Doe de geleisuiker bij het gele aftreksel en laat alles op een zacht vuurtje langzaam inkoken.
- Controleer nu of je confituur ‘stijf’ genoeg is. Doe een lepeltje confituur op een bord. Als deze na enkele seconden niet stijf is doe je er nog wat suiker bij.
- Breng op smaak met natuurhoning rechtstreeks van bij de imker.