Hoe kun je gezond en toch koolhydraatarm eten?
Volg onze tips en voel je niet alleen fitter en gezonder. Je zult het ook al vlug aan je buikomtrek en op de weegschaal zelf merken. Koolhydraten vormen samen met eiwitten en gezonde vetten onze drie macronutriënten. Geraffineerde witte suiker en zetmeelrijke voedingsproducten zijn de bekendste koolhydraten.
Bij koolhydraten denken we in de eerste plaats aan:
- Alle soorten wit brood
- Witte deegwaren
- Witte rijst
- Alle frisdranken
- Snoep, koekjes en gebak
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]
Gelukkig zijn niet alle koolhydraten even ongezond. Er bestaat een groot verschil tussen enkelvoudige snelle koolhydraten en complexe trage koolhydraten.
Enkelvoudige snelle koolhydraten
Verteren bijna onmiddellijk en vragen weinig of geen energie. Ze bevatten ook geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Snelle koolhydraten bieden onze gezondheid dus geen voordeel, integendeel. Ze zijn een belangrijke oorzaak vanovergewicht en daaraan gekoppelde en veel voorkomende aandoeningen zoals:
Aderverkalking
Hart- en vaatziekten
Een verstoort cholesterolgehalte
Verstoorde hormonen
Hoge bloeddruk
Diabetes
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]
Deze snelle koolhydraten vinden we in vooral alle producten met suiker, zoals:
- Snoep, koekjes en gebak
- Geraffineerde witte deegwaren en rijst
- Yoghurt met allerlei fruittoevoegingen
- Frisdrank en kant- en- klare vruchtensappen uit de supermarkt
- Alle witte soorten brood en ontbijtkoek
- Zuivelproducten en vooral melk
Aangezien al deze voedingsmiddelen geen enkel gezondheidsvoordeel bieden kunnen we ze gemakkelijk schrappen uit ons gezond voedingspatroon.
Koolhydraatarm: Complexe koolhydraten
Complexe trage koolhydraten doen precies het tegenovergestelde. Ze verteren nauwelijks en vaak zelfs niet. Ze vragen veel energie, zijn rijk aan alle gezonde voedingsstoffen en verlengen ons verzadigingsgevoel. Dat zorgt voor minder honger waardoor we automatisch minder eten.
Je vindt deze gezonde koolhydraten vooral in:
- Alle volkorenproducten
- Volkoren deegwaren en rijst
- Aardappelen
Er is dus geen enkele reden waarom we deze trage koolhydraten niet zouden inpassen in ons gezond eetpatroon.
Dit doe je best niet als je koolhydraatarm eet:
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]
Alle koolhydraten uit je voedingspatroon schrappen: in een gezond eetpatroon bestaat 30% van onze calorie- inname uit trage koolhydraten? Haal je minder dan 10% van je dagelijkse hoeveelheid calorieën uit trage koolhydraten?
Dan zijn dit de belangrijkste gevolgen:
- Een tekort aan energie
- Vermoeidheid
- Spierafbouw
- Hartkloppingen
- Aderverkalking
- Teveel slechte LDL- cholesterol
- Verstoorde hormonen
- Hoge bloeddruk
- Diabetes
- Depressie
Alle koolhydraten zijn dus niet hetzelfde. Het gaat erom de juiste koolhydraten in de juiste hoeveelheid te eten
Koolhydraten direct verminderen: eet je vooral snelle koolhydraten? Schrap ze dan zeker niet onmiddellijk uit je dagelijks eetpatroon. Doe dit stap voor stap door iedere dag de hoeveelheid snelle koolhydraten te verminderen
Fruit vermijden: fruit is rijk aan fruitsuikers. Dat zijn ook snelle koolhydraten. Deze natuurlijke fruitsuikers worden door ons lichaam anders opgenomen dan toegevoegde suikers. Fruit is rijk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. De nadelen van fruitsuikers wegen zeker niet op tegen de vele gezondheidsvoordelen van fruit.
Onbeperkt fruit eten is geen goed idee. Eet dagelijks niet meer dan 2, maximaal 3 verschillende stukken fruit.
Eet niet alleen koolhydraatarm bij overgewicht: velen eten alleen koolhydraatarm bij overgewicht. Doe dit ook als je geen overgewicht hebt. Trage koolhydraten geven je extra energie en zorgen voor een betere concentratie.
Gezonde koolhydraten zijn ook aan te raden bij:
- Diabetes
- Hart- en vaatziekten
- Aderverkalking
- Hoge bloeddruk
Teveel slechte LDL- cholesterol
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]
Dit doe je best wél als je koolhydraatarm eet
Trage koolhydraten in een voedingspatroon: een gezond eetpatroon is natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd. Het bestaat vooral uit veel hoogwaardige eiwitten, trage koolhydraten en gezonde onverzadigde vetten en vetzuren zoals omega 3.
Geraffineerde snelle koolhydraten: zoveel mogelijk vervangen door gezonde koolhydraten.
Eet daarom vooral:
Verse groenten en vooral groene bladgroenten: eet minstens 300 gram groenten (ook rauw) per dag. En wekelijks minstens tweemaal groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle soorten sla, broccoli, groene koolsoorten, tuin- en waterkers
- Fruit: maar zoals gezegd niet onbeperkt. Eet iedere dag maximaal 3 verschillende stukken fruit per dag
- Peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, kapucijner, linzen en kikkererwten eten we veel te weinig. Eet minstens wekelijks een keer peulvruchten
- Havermout: vooral bij je gezond ontbijt
- Zilvervliesrijst
- Quinoa
- Onbewerkte noten, zaden en pitten
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]
Eet vooral koolhydraten na het sporten: na een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen hebben w e nood aan een nieuwe dosis energie. Dan grijpen we massaal naar koolhydraten. Die worden dan gemakkelijker opgenomen door ons lichaam. Daardoor maken we veel minder insuline aan. Hoe minder insuline hoe kleiner ons risico op ongezond buikvet.
Jodiumvoorraad aanvullen: onze dagelijkse aanbevolen hoeveelheid jodium bedraagt 150 microgram. Dat is een probleem, want onze moderne voeding bevat steeds minder jodium. Om dat tekort aan te vullen wordt het al toegevoegd aan ons dagelijks brood
Jodium is aanwezig in:
- Vis: en vooral in koolvis, schelvis, kabeljauw en haringkreeft, kabeljauw, mosselen, haring, garnalen, eieren, zeewier, paranoten en hazelnoten
- In schaal- en schelpdieren: zoals mosselen, oesters en garnalen
- In sea food: en zeker in zeewier, algen en kelp, in spirulina en chlorella
- Onbewerkte noten: en vooral in paranoten en in hazelnoten
- En in eieren
Gezond en koolhydraatarm eten doe je met vele wetenschappelijk onderbouwde voedingstips en aangepaste recepten uit de Afslank Receptenbijbel van voedingsdeskundige Richard Ridder. (Gratis webinar)
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831/weekmenu/weekmenu-af/” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid en makkelijker afvallen![/fusion_button]