Je risico op diabetes verkleinen kan op heel wat manieren. Diabetes is een chronische aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft.
Die hebben alle moeite om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
Hoewel diabetes niet volledig te genezen is, is er veel wat we kunnen doen om het risico te verkleinen en onze gezondheid te verbeteren.
Dat doe je in de eerste plaats door je voedingspatroon aan te passen.
Bekijk de beste supplementen om je risico op diabetes te verkleinen:
Wat zijn de beste voedingsmiddelen om je risico op diabetes te verkleinen?
Je Risico op Diabetes verkleinen is zeker de moeite waard. Diabetici hebben moeite met het regelen van hun bloedsuikerspiegel. Dat wordt bepaald door de hoeveelheid insuline die we aanmaken.
Dit hormoon zorgt ervoor dat glucose (suiker) uit ons bloed wordt opgenomen door onze lichaamscellen. Die het vervolgens als energie gebruiken.
Bij diabetes type 2 blijft er te veel glucose in het bloed, wat leidt kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.
Rol van gezonde voeding bij diabetes type 2
Gezonde voeding speelt dus een cruciale rol bij diabetes type 2. Het regelt niet alleen onze bloedsuikerspiegel.
Het vermindert ook overgewicht en ons risico op (ernstige) complicaties.
Uit recente onderzoeken Universiteit Maastricht blijkt dat zowel in België als in buurland Nederland maar liefst anderhalf miljoen mensen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes hebben.
Prediabetes is het voorstadium van diabetes type 2.
Risicofactoren
Risicofactoren voor het ontwikkelen van prediabetes zijn vooral:
- Ongezond en eenzijdig voedingspatroon met teveel geraffineerde suikers en ongezonde, verzadigde vetten en transvetten.
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
- Een verstoord cholesterolgehalte.
- Gebrek aan lichaamsbeweging
- Genetische aanleg en familiegeschiedenis van diabetes
- Leeftijd: je risico op prediabetes en diabetes neemt toe vanaf 45 jaar
Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij je Risico op Diabetes verkleinen.
Het Diabetesfonds ontwikkelde daarom een aangepast voedingspatroon voor diabetici en door mensen met overgewicht.
Deelnemers aan aan dit dieet zijn na twee jaar nog steeds 5 procent van hun (over)gewicht kwijt.
Je risico op diabetes verkleinen met deze tien voedingsmiddelen
Zoek je naar manieren om je risico op diabetes te verminderen? Dat is je voedingskeuze een doorslaggevende factoren om je doelen te bereiken.
Bepaalde voedingsmiddelen zijn bijzonder effectief in het voorkomen of beheersen van diabetes. Deze tien voedingsmiddelen staan hierbij centraal:
Volkorengranen
Volkorengranen zoals bruine rijst, haver en havermout en volkorenpasta zijn rijk aan vezels, complexe koolhydraten en gezonde voedingsstoffen.
Ze hebben een laag glycemisch indexcijfer, wat betekent dat ze je bloedsuikerspiegel geleidelijk laten stijgen in plaats van een plotselinge piek te veroorzaken.
Dit helpt om insulineresistentie en diabetes te voorkomen.
Je risico op diabetes verminderen met Bessen
Bessen, en vooral zwarte en blauwe bessen, bramen, frambozen en aardbeien bevatten sterke antioxidanten en andere verbindingen die je insulinegevoeligheid verbeteren en ontstekingen verminderen.
Je risico op diabetes verminderen met onbewerkte noten en zaden
Je Risico op Diabetes verkleinen doe je ook met onbewerkte noten en zaden en vooral amandelen, hazelnoten en walnoten, chiazaden en lijnzaad zijn een bron van gezonde vetten, voedingsvezels, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen.
Ze stabiliseren niet alleen je bloedsuikerspiegel, maar brengen tegelijkertijd je cholesterolgehalte weer in evenwicht en verminderen ontstekingen.
Je risico op diabetes verminderen met vette vis
Je Risico op Diabetes verkleinenIn vette vis vinden we veel gezonde omega-3-vetzuren. Die verbeteren je insulinegevoeligheid en verminderen allerlei kunnen ontstekingen. Ontstekingen zijn een belangrijke oorzaak van diabetes.
Diëtisten dringen niet voor niets aan op het wekelijks eten van vette vissoorten en vooral van:
- Wilde zalm
- Tonijn
- Forel
- Kabeljauw
- Schol
- Schelvis
- Heilbot en tarbot
- Dorade
- Sardienen
- Makreel
- Sprot
- Haring
- Ansjovis
Alle verse groenten en vooral groene bladgroenten
Alle verse groenten en vooral groene bladgroenten zijn rijk aan vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Ze hebben ook een laag glycemisch indexcijfer, waardoor ze helpen je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Eet daarom wekelijks spinazie, andijvie, spruitjes, sla, alle groene koolsoorten, broccoli, Chinese kool, boerenkool, paksoi, tuin- of waterkers.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn een uitstekende bron van vezels, eiwitten en complexe koolhydraten. Ze hebben een laag glycemisch indexcijfer, waardoor ze insulineresistentie verminderen.
De bekendste peulvruchten zijn: linzen, kikkererwten, alle soorten bonen, doperwten en maïs.
Je risico op diabetes verminderen: Avocado’s
Avocado’s zijn rijk aan gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten, vezels en andere voedingsstoffen. Ze verlagen zo je cholesterolgehalte en verbeteren de insulinegevoeligheid.
Zo dragen ze bij aan het vermindert diabetesrisico.
Kefir
Deze gefermenteerde zuiveldrank bevat een hoge concentratie probiotische bacteriën. Deze gezonde darmbacteriën verbeteren je darmflora en verminderen ontstekingen verminderen.
Dat verkleint het risico op diabetes.
Kaneel
Kaneel bevat verbindingen die de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel stabiliseren.
Chiazaden
Chiazaden zijn een uitstekende manier om je risico op Diabetes verkleinen. Ze zijn immers een belangrijke bron van vezels, eiwitten, omega-3-vetzuren en antioxidanten. Deze voedingsstoffen verlagen het cholesterolgehalte, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en verminderen ontstekingen.
Door deze tien voedingsmiddelen op te nemen in je dagelijkse dieet, kun je je risico op diabetes aanzienlijk verlagen en je algemene gezondheid verbeteren. Een evenwichtige en voedzame voeding is essentieel voor het voorkomen en beheersen van deze aandoening.
Je risico op diabetes te verkleinen doe je ook door:
- Gewichtsverlies: overgewicht is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes.
- Lichaamsbeweging: dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of joggen is cruciaal om het risico op diabetes te verminderen.
- Stressbeheersing: aanhoudende stress heeft een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en de ontwikkeling van diabetes.
- Regelmatige controles: periodieke gezondheidscontroles, waaronder bloedsuikermetingen, helpen bij het vroegtijdig opsporen van prediabetes of diabetes.