Hormonen uit balans spelen ons vaak parten. Ze hebben een belangrijke invloed op onze gezondheid en overgewicht. Vraag dat maar eens aan vrouwen in de overgang. Die kunnen er zeker over meespreken. We zijn ze soms liever kwijt dan rijk maar we kunnen niet zonder. Ze beïnvloeden in belangrijke mate vele lichaamsprocessen. Hormonen uit balans zijn vaak oorzaak van ernstige aandoeningen. Ze zorgen bijvoorbeeld niet alleen voor opvliegers en plots stemmingswisselingen bij vrouwen in de overgang. Verstoorde hormonen zorgen ook voor een verminderde vruchtbaarheid, slaapproblemen, spierafbraak, stress en overgewicht.
Kortom, hoe brengen we hormonen uit balans weer in evenwicht?
Hormonen zijn chemische stoffen die via ons bloed in al onze organen en lichaamsweefsels terecht komen. Hormonen werken langdurig en hebben een belangrijke invloed op de belangrijkste lichaamsprocessen zoals onze:
- Groei en lichamelijke ontwikkeling
- Stofwisseling
- Humeur
- Lichaamsgewicht
Onze hormonen worden aangemaakt door onze endocriene klieren, een speciale groep van cellen die in rechtstreeks verbinding staan met onze bloedbaan. De belangrijkste endocriene klieren zijn onze hypofyse, pijnappelklier, zwezerik, schildklier, de bijnieren en onze alvleesklier of pancreas. Hormonen worden aangemaakt met de hulp van gezonde onverzadigde vetten, vetzuren en goede HDL- cholesterol. Wat we dagelijks eten heeft een belangrijkere invloed op onze hormonen.
Hormonen uit balans verhelpen met een gezond eet- en leefpatroon
Een gezond, natuurlijk, evenwichtig en gevarieerd eetpatroon gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging brengt onze hormonen terug in evenwicht. Het is belangrijk dat we alle gezonde voedingsstoffen en dan vooral de juiste vitamineren en mineralen in de juiste hoeveelheid binnen krijgen. Volg de aanbeveling uit de dat door het Voedingscentrum werd opgesteld en je bent op de goede weg. Eet uitsluitend vers, natuurlijk en onbewerkt. Je zult het positieve effect al vlug ondervinden aan je conditie en lichaamsgewicht.
Hormonen uit balans zorgen voor teveel buikvet en overgewicht
Kamp je met teveel buikvet en overgewicht en krijg je maar geen gram vet kwijt? Dan is de kans groot dat je hormonen in de war zijn. In de vetcellen rond onze buikomtrek bevinden zich namelijk vele hormoonfabriekjes die je stofwisseling regelen. Ze maken je steeds minder gevoelig insuline. Het betreft een hormoon dat zowel onze vetopslag als onze vetverbranding regelt. Hoe meer insuline in je bloed hoe meer vet je opslaat. Een te hoge concentratie aan insuline is ook een belangrijke oorzaak van diabetes type 2. Heb je teveel ongezond buikvet en overgewicht? Eet dan gezonde en natuurlijk voor een strakke buik en een slanke lijk zonder vet en meer spieren.
Hormonen uit balans verstoren je darmflora
Als je hormonen uit balans zijn verstoren ze ook onze darmflora. Een goede darmflora vormt de basis van een goede gezondheid. Gezonde natuurlijke voeding brengt je hormonen weer in evenwicht en zorgt voor een gezonde darmflora. Onze darmflora wordt gevormd door miljoenen gezonde darmbacteriën. Die beïnvloeden ook onze hormonen. Voor evenwichtige hormonen eet je gezond en natuurlijk met veel vezels. Voedingsvezels zijn van nature rijk aan probiotica. Dat is het geval bij natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen. En ook kefir en zuurkool barsten van deze probiotica. Is je darmflora dan zijn ook je hormonen weer in evenwicht.
Lees ook: Hormonen in evenwicht brengen op een natuurlijke manier doe je zo
Hormonen in evenwicht met gezonde voeding
Zaak is dus om je hormonen uit balans weer in evenwicht te brengen. Dat doe je in de eerste plaats met natuurlijke voeding zonder toevoegingen. Zo krijg je alle gezonde voedingsstoffen makkelijker af te vallen. In zo een gezond eetpatroon eet je vooral:
- Verse groenten en zeker groene bladgroenten
- Vers fruit: bevat fruitsuikers. Eet niet meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Als je snel wilt afvallen beperk je dit tot één stuk
- Peulvruchten: denk hierbij aan erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand
- Mager vlees: rosbief, magere biefstuk en orgaanvlees zoals lever en niertjes
- Kip- en kalkoen
- Vette vis: en vooral wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sport, haring en ansjovis
- Volkoren granen en graanproducten: haver, zamelen, boekweit, gierst, quinoa, alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
Hormonen uit balans: beperk je cafeïne gebruik
Cafeïne brengt je endocriene kliersysteem nogal in de war. Dat is zeker zo bij zwangerschap, bij teveel giftige afvalstoffen, teveel ongezonde verzadigde vetten en transvetten en bij stress en onvoldoende slaap. Beperk daarom het drinken van koffie en drink meer kruidenthee. Kun je je bakje troost moeilijk missen? Voeg er dan een theelepel kokosolie aan toe en meng dit in je blender. Zo krijg je samen met je koffie ook gezonde vetten naar binnen.
Hormonen uit balans: Zuiver je lichaam
Giftige stoffen afkomstig uit onze dagelijkse voeding, van de vele lichaamsprocessen en ons slecht woon- en leefmilieu. Zo krijgen we stoffen naar binnen bevatten die de werking van onze hormonen nabootsen en ons verhinderen echte hormonen aan te maken. We moeten dan ook ons lichaam zuiveren van al die afvalstoffen die een slechte invloed hebben op onze gezondheid. Ze zijn tegelijk ook een belangrijke oorzaak van overgewicht. Ons lichaam ontgiften doen we dagelijks door gezond en natuurlijk te eten.
Hormonen uit balans: ontspan tijdig en slaap genoeg
Stress is nog een belangrijke oorzaak van overgewicht en daaraan gelinkte aandoeningen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekte, slechte cholesterol, teveel vet of triglyceriden in ons bloed, hoge bloeddruk en diabetes. Op tijd en stond ontspannen en voldoende slaap kunnen stress en een tekort aan energie voorkomen. Voldoende slaap helpt ons ook afvallen. Dat danken we aan onze spieren. Die verbruiken namelijk energie. Zelfs als we rusten en tijdens onze slaap.
Hormonen uit balans: Meer bewegen op eigen tempo
Om af te vallen eet je dus niet alleen gezond maar beweeg je ook meer. Als je vooral stilzit en weinig beweegt is het belangrijk dat je nu niet onmiddellijk gaat trainen zoals een sporter. Een half uurtje wandelen, joggen, fietsen of zwemmen volstaat. Wekelijks een half uurtje trainen met gewichten wordt ook sterk aangeraden. Zo behoud je je spieren. Hierboven las je hoe belangrijk dat is om makkelijker af te vallen en onze verstoorde hormonen weer in balans te brengen.
Hormonen uit balans: eet meer Maca
Dit knolgewas stimuleert de aanmaak van hormonen. Maca is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. Je hebt de keuze tussen maca capsules en poeder.
Hormonen uit balans: Zorg voor voldoende magnesium
Magnesium speelt een belangrijke rol bij de omzetting van onze dagelijkse voeding in energie. Daarnaast regelt het onze bloeddruk, helpt bij migraine, depressie, het Pre Menstrueel Syndroom of PMS en bij spanning en stress. Het ontspant onze spieren en zorgt zo voor soepele spieren, voor een betere slaap en een goede spijsvertering. Je vindt dit mineraal vooral in:
- Groene bladgroenten: zoals spinazie, sla, broccoli, groene koolsoorten, snijbiet en raapstelen
- Fruit: vooral bananen
- Peulvruchten: erwten, bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Noten: en vooral amandelen, para- en cashewnoten
- Zaden: pompoenzaad, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad en zonnebloempitten
- Volkorengranen: tarwe, haver, zemelen, boekweit, zilvervliesrijst en quinoa
- Vette vis: en vooral wilde zalm, paling, tonijn, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
- Zuivel: natuuryoghurt en kwark zonder toevoegingen
- Pure chocolade: bevat minstens 75 procent ruwe cacao. Eet niet meer dan 20 gram pure chocolade
Zorg voor voldoende vitamine D
Vitamine D is wat men noemt een pre-hormoon die andere hormoonfuncties ondersteunt. Vitamine D maken we niet zelf aan maar krijgen het binnen door invloed van de zon. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of joggen in de buitenlucht is nodig, ook bij slecht weer en in de winter. Vitamine D halen we in beperkte mate ook uit vette vis, eieren, ontbijtgranen, met vitamine D verrijkte zuivelproducten en levertraan.
Hormonen uit balans: Gebruik meer kokosolie
Kokosolie ondersteun de aanmaak van hormonen, doet je meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen, vermindert ontstekingen en werkt antibacterieel. Om je hormonen in evenwicht te brengen en te houden gebruik je dagelijks minstens één vierde kopje kokosolie. Je mixt dit makkelijk door je koffie, thee of je zelf gemaakte smoothie.
Verbeter je leptine gehalte
Leptine is een belangrijk hormoon dat je overige hormonen in evenwicht brengt. Voldoende leptine doet je snel afvallen Verbetert je slaap te verbeteren en werkt ontstekingsremmend. Je leptine gehalte op peil houden doe je door alle geraffineerd voedsel, zoals witte suikers, witte deegwaren en witte rijst te vervangen door hun volkoren variant en het gebruik van aardappelen te beperken. Zorg ook voor een gezond ontbijt met veel eiwitten en voldoende gezonde vetten en trage koolhydraten.
Je gezondheid verbeteren, je hormonen in evenwicht brengen en makkelijker afvallen doe je alleen in een natuurlijk voedingspatroon zoals beschreven in de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm(Gratis Webinar).
Probeer de Afslank Receptenbijbel nu risicovrij uit… 60 Dagen niet goed? Geld terug!