Gezond eten tegen corona is minstens even belangrijk dan het dragen van een mondmasker. Dat zegt orthomoleculaire arts Rudy Proesmans uit Boechout. Vooral voedingsmiddelen die onze immuniteit versterken en onze natuurlijke weerstand verhogen staan daarbij centraal. Daarmee verkleinen we ons risico op allerlei aandoeningen zoals verkoudheden, griep, corona, infecties van onze luchtwegen, bronchitis en blaasontstekingen aanzienlijk.
Welke gezonde gerechten verkleinen onze kans op corona?
Ons immuunsysteem of afweersysteem beschermt ons tegen aanvallen door virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Voor een maximale bescherming werken onze huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel nauw samen. Maar liefst 70 procent van ons afweersysteem zit in onze darmen. Een deel van ons immuunsysteem is aangeboren. Onze aangeboren immuniteit bestaat uit onze witte bloedcellen. Bij iedere aanval van buitenaf reageren ze razendsnel maar niet aangepast aan specifieke virussen zoals corona of andere ziekmakers. Het andere deel van ons afweersysteem is verworven. Het identificeert de aanvaller identificeren en reageert vervolgens passend. Kwam ons adaptieve afweersysteem eenmaal in aanraking met een virus of bacterie, dan slaat dit systeem deze confrontatie op in ons geheugen. Bij een volgende confrontatie met dezelfde aanvaller zal ons immuunsysteem sneller reageren. Zo blijven volwassenen beschermd tegen sommige (kinder) ziekten die we in onze kindertijd opliepen, of waartegen we gevaccineerd werden.
Gezond eten tegen corona: zo versterken we ons immuunsysteem
Ons immuunsysteem versterken doen we door gezond en natuurlijk te eten. Natuurlijke voeding herkennen we aan zijn aantal ingrediënten. Natuurlijke voeding heeft niet meer dan vijf ingrediënten. De meest natuurlijke voedingsproducten zoals verse groenten hebben maar een bestanddeel. Ons immuunsysteem op een natuurlijke manier versterken doen we met:
- Veel verse groenten: en vooral met groene bladgroenten zoals spinazie, andijvie, alle groene koolsoorten, Chinese kool, paksoi, bloemkool, broccoli, spruiten, tuin- en waterkers
- Peulvruchten: denk hierbij aan erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten
- Vers fruit: watermeloen, aardbeien, frambozen, alle soorten bessen, bramen
- Alle soorten onbewerkte noten, zaden en pitten: die zijn ongezouten, niet geroosterd en ongebrand. Eet er dagelijks niet meer dan een handjevol of 25 gram van
- Volkorengranen: met een voorkeur voor haver, zamelen, boekweit, gierst en quinoa
- Volkorenproducten: zoals alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
- Probiotica: zuurkool, augurken, gefermenteerde kolen en groenten, onbewerkte natuuryoghurt en kwark, kombucha, miso, natto, rauwe melk, kaas afkomstig van rauwe melk, pure chocolade met minstens 85 procent ruwe chocolade, algen en zeewier, tempeh, en olijven
- Vette vis: wilde zalm, tonijn, paling, schol, schelvis, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis
- Mager en wit vlees: magere biefstuk, rosbief, kip, kalkoen en wild
Overmatig alcoholgebruik, roken en te weinig beweging horen in een gezond eet- en leefpatroon voor een sterk immuunsysteem niet thuis. Te veel stress heeft ook een nadelige invloed op ons immuunsysteem.
[fusion_button link=”http://www.paypro.nl/producten/Afslank_Receptenbijbel/21142/50831//” color=”default” size=”” type=”” shape=”” target=”_self” title=”” gradient_colors=”|” gradient_hover_colors=”|” accent_color=”” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ alignment=”left” class=”” id=””]JA! ik wil ook een GRATIS EN GEZOND WEEKMENU voor een betere gezondheid zonder Corona![/fusion_button]
Recept om je immuunsysteem te versterken: Knoflooksoep
Ingrediënten: vier bolletjes knoflook, anderhalve liter bottenbouillon, peterselie, twee fijngesnipperde uien, natuurlijke kruiden zoals kurkuma, komijn, tijm, vers geperst citroensap, appelazijn en kokosmelk
Bereiding
- Je oven voorverwarmen op 175 graden
- Verwijder de toppen van de knoflookbollen zodat de teentjes zichtbaar zijn. Leg ze op een bakplaat en rooster ze gedurende 50 minuten.
- Haal de knoflooktenen met een mesje uit de knoflookbollen. Doe ze in een blender met een beetje bouillon en pureer tot een gelijkmatige massa.
- Doe wat kokosolie in de pan, fruit de ui tot deze een beetje glazig wordt.
- Voeg de knoflookpuree toe en bak een minuutje mee. Voeg daarna de kurkuma, komijn, tijm, het citroensap, appelazijn en de bouillon toe.
- Laat dit mengsel gedurende 20 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel.
- Garnier met verse peterselie.
- Smakelijk
Gezond eten tegen corona voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Een stabiele bloedsuikerspiegel is niet alleen belangrijk voor een actief metabolisme en vetverbranding. Het is even belangrijk om je energievoorraad op peil te houden. Bij een virusbesmetting zoals corona hebben we meer energie nodig om de ziektemakers de baas te kunnen. Voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel is rijk aan vitaminen (vooral van het B- complex). Natuurlijke voeding voor een stabiele bloedsuikerspiegel:
- Eet eiwitrijk en zeker bij je ontbijt
- Vezelrijke voeding
- Gebruik vers geperst citroensap. Meng dit met een groot glas lauw water en drink dit voor je ontbijt. Dat activeert je vetverbranding
- Breng je gerechten op smaak met verse kruiden en vooral met kaneel
- Gebruik meer kokosolie en de juiste onverzadigde vetten en vetzuren (vette vis)
Gezond eten tegen corona: Recept voor een stabiele bloedsuikerspiegel
Ingrediënten voor 24 koekjes: 400 gram havervlokken, 150 gram stevia of een andere natuurlijke suikervervanger, twee theelepels bakpoeder, vier theelepels kaneel, 750 milliliter melk, vier bananen, twee eieren, twee theelepels vanille extract, vier eetlepels zonnebloemolie, zeezout
Bereiding
-
Je oven voorverwarmen op 180 graden
-
Vet je bakvorm in of bekleed deze met bakpapier
-
Meng de havervlokken met de bruine suiker, het bakpoeder, kaneel en zout.
-
Roer dit mengsel tot je een egaal bakmengsel.
-
Plet de bananen fijn en meng ze samen met de melk, de eieren en het vanille extract.
-
Voeg de olie toe en roer alle droge ingrediënten bij het natte mengsel.
-
Giet het bananenmengsel in de bakvorm en verwarm dit tot het mengsel gestold is (gemiddeld 25 minuten).
-
Laat het havermout bananenbrood een afkoelen, snijdt en serveer.
-
Eet dit bananenbrood als gezond ontbijt of tussendoortje.
Lees ook: Koolhydraten die je meer zou moeten eten om makkelijk af te vallen
Gezond eten tegen corona met veel vitaminen en mineralen
Voeding rijk aan gezonde voedingsstoffen doen je zeker gezond eten tegen corona. Vitaminen en mineralen die ons beschermen tegen virusbesmettingen zoals corona zijn vooral:
- Vitaminen: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en B12, vitamine C, D, E en K
- Mineralen: vooral ijzer, selenium, calcium en zink
Gezond eten tegen corona: Recept met veel vitaminen en mineralen voor hoge weerstand
Ingrediënten acht salades: 400 gram champignons, vier eetlepels kokosolie, 10 bladeren van de paardenbloem, 100 gram verse waterkers, 100 gram baby (spinazie), vier bio- appels, een avocado, 100 gram kiemgroenten, vier gram kurkuma, 12 paranoten
Ingrediënten voor de dressing: acht eetlepels walnootolie, vier bio- appels, twee eetlepels roze Himalayazout en peper
Bereiding:
- Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze in kokosolie.
- Rasp ongeveer één gram verse kurkuma over champignons en breng op smaak met peper en zout.
- Waterkers en spinazie wormen de basis van deze gezonde salade. Verwijder alle grote takken van de waterkers voor je ze in je salade doet.
- Was de paardenbloembladeren en snijd ze fijn. Paardenbloem heeft een bittere smaak. Verdeel ze zoveel mogelijk over je salade.
- Was de kiemgroenten en doe ze bij de salade.
- Snijd de appels in stukken.
- Halveer de avocado, verwijder de pit, lepel het vruchtvlees uit de schil en voeg bij je salade.
- Snipper de paranoten in kleine stukjes. Gebruik eventueel een vijzel.
- Maak een dressing van de walnootolie en appelazijn en breng het geheel op smaak met een snuifje (roze) Himalayazout.
Gezond eten tegen corona: Onbewerkte natuuryoghurt zonder toevoegingen met vers fruit
Ingrediënten: zes eetlepels kokosvet, 60 gram onbewerkte hazelnoten (ongezouten, niet geroosterd en ongebrand), 100 gram onbewerkte walnoten, 40 gram onbewerkte cashewnoten, 700 gram havervlokken zonder toevoegingen, acht eetlepels pompoenpitten, twee eetlepels kaneelpoeder, vier eetlepels onbewerkte natuurhoning (rechtstreeks van de imker) een snuifje zout
Lees ook: Alleen groenten en fruit eten om af te vallen een goed idee?
Bereiding
- Verwarm je oven voor op 180 graden.
- Smelt het kokosvet op een laag vuur.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
- Hak de noten grof en meng ze met de havervlokken, de pompoenpitten, het kaneelpoeder en het snuifje zout.
- Verdeel het notenmengsel over het bakpapier en giet er de honing en het kokosvet over.
- Meng goed en bak en bak dit gedurende gemiddeld 20 minuten in de oven.
Gecombineerd met natuuryoghurt zonder toevoegingen en enkele stukjes vers fruit past dit uitstekend als eiwitrijk ontbijt.