Gewichtsverlies, de meesten van ons streven dit na, maar hun moeite is vaak tevergeefs. Wil je ook iets aan je overgewicht doen en zoek je naar de beste manieren voor gewichtsverlies?
Met de overvloed aan dieetadvies en voedingstrends is het niet makkelijk om de juiste keuzes te maken.
Probeerde je al af te vallen, maar lukte het je niet? Misschien eet je wel de verkeerde dingen. Wat je eet, is namelijk minstens zo belangrijk als hoeveel je eet.
Heb je genoeg van die frustrerende diëten die niet werken? Lees snel verder want dan is dit artikel zeker iets voor jou.
Je ontdekt welke voedingsmiddelen je best eet voor gewichtsverlies zonder het gevreesde jojo- effect. het best kunt eten om snel en gezond af te vallen.
Bekijk de beste supplementen voor gewichtsverlies:
Wat eet je best voor gewichtsverlies?
Eiwitten spelen een cruciale rol bij gewichtsverlies. Ze helpen namelijk vergroten je spiermassa en helpen je deze te behouden tijdens het afvallen.
Dat houd je stofwisseling en vetverbranding op peil. Goede eiwitbronnen zijn magere vlees, vis, eieren, magere zuivelproducten, peulvruchten en noten.
Gewichtsverlies met de koolhydraten
Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Kies bij voorkeur complexe, trage koolhydraten. Die vind je vooral in:
- Volkoren granen: dat zijn naast haver en havermout ook boekweit, gierst en quinoa
- Volkorenproducten: zoals alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst
- Verse groenten: vooral alle groene bladgroenten
- Peulvruchten: linzen en kikkererwten, alle soorten bonen, doperwten en maïs
- Fruit: voornamelijk bananen, alle soorten bessen, frambozen, aardbeien, abrikozen, persikken, appels en peren, sinaasappels en meloenen
- Onbewerkte noten, zaden en pitten
- Pompoenen
Deze voeding bevat meer vezels en hebben een lager glycemisch index, waardoor ze langzamer worden verteerd en je langer een verzadigd gevoel geven.
Gezonde vetten zijn onmisbaar voor gewichtsverlies
Vetten krijgen vaak een slechte reputatie, maar ze zijn juist belangrijk voor een evenwichtige voeding. Kies voor onverzadigde vetten zoals olijfolie, avocado, noten en vette vis.
Deze gezonde vetten geven je snel een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je automatisch minder eet en afvalt.
Gezonde vetten verlagen ook ons risico op hart- en vaataandoeningen.
Vezels nodig voor gewichtsverlies
Vezelrijke voeding zoals groenten, fruit, volkorengranen en volkorenproducten en peulvruchten vergroten eveneens ons verzadigd gevoel.
Bovendien stimuleren ze de spijsvertering en dragen ze bij aan een gezonde darmflora.
Gewichtsverlies door voldoende water te drinken
Water is onmisbaar voor gewichtsverlies. Het houdt onze stofwisseling en vetverbranding op peil, vermindert ons hongergevoel en zuivert ons van alle giftige afvalstoffen.
Zorg daarom dat je voldoende drinkt, minimaal twee liter per dag.
Evenwichtig en gevarieerd eetpatroon
De beste voeding voor gewichtsverlies bestaat uit een goede balans van eiwitten, gezonde koolhydraten, en vetten en vezels.
Wissel deze voedingsgroepen af in zowel maaltijden als tussendoortjes en zorg voor voldoende hydratatie.
Zo creëer je een gezond en duurzaam calorietekort om op een verantwoorde manier af te vallen.
De Beste Voedingsmiddelen voor Gewichtsverlies
Als je op zoek bent naar een effectieve manier om gewicht te verliezen, is het belangrijk om je voedingspatroon onder de loep te nemen.
Sommige voedingsmiddelen helpen om op een gezonde manier af te vallen, terwijl andere je gewichtsverlies kunnen belemmeren.
Groene bladgroenten
Groenten als spinazie, andijvie, sla, alle groene koolsoorten, broccoli, bloemkool en tuin en waterkers zijn naast voedzaam ook caloriearm.
Daarnaast barsten ze van de gezonde voedingsstoffen, vooral vitaminen, mineralen en voedingsvezels, waardoor je je langer verzadigd voelt.
Peulvruchten
Denk hierbij vooral aan linzen en kikkererwten, maar ook aan alle soorten bonen, doperwten en maïs. Het zijn belangrijke bronnen van hoogwaardige eiwitten en vezels.
Naast het verlengen van je verzadigd gevoel, stimuleren ze ook onze stofwisseling en vetverbranding.
Afvallen met vette vis
Diëtisten en voedingsconsulenten dringen niet voor niets aan om wekelijks minstens eenmaal wilde zalm, tonijn, schol en schelvis, forel, kabeljauw, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardines, sprot, haring of ansjovis te eten.
Alle soorten vis, maar vooral deze vette vissoorten, barsten van de gezonde vetten (vooral omega-3 vetzuren), eiwitten en vitamines die je stofwisseling ondersteunen en meer vet verbranden.
Gezond gewichtsverlies met eieren
Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten, die zorgen voor het behoud van onze spiermassa tijdens gewichtsverlies.
Spieren verbruiken namelijk ook energie (calorieën), zelfs in rust en tijdens onze slaap.
Avocado’s
Avocado’s zijn een belangrijke bron van gezonde vetten, vezels en voedingsstoffen die je voldaan gevoel verlengen helpen en je stofwisseling te ondersteunen.
Noten en zaden
Vooral amandelen, hazelnoten, walnoten en pistachenoten, lijnzaad, sesamzaad en chiazaad zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels.
Magere yoghurt
Maar ook Griekse yoghurt, magere kwark en skyr zitten barstensvol eiwitten en calcium, die je spiermassa helpen behouden tijdens gewichtsverlies.
Gewichtsverlies met kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen zoals kaneel, gember en cayennepeper stimuleren onze stofwisseling waardoor we meer energie (calorieën) verbranden.
Fruit en vooral Citrusvruchten
Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruits bevatten veel vitamine C en vezels, onmisbaar voor een lang verzadigd gevoel en een snelle stofwisseling.
Gewichtsverlies met Groene thee
Groene thee bevat sterke antioxidanten en cafeïne. Die stimuleren onze stofwisseling en vetverbranding waardoor ze ons helpen afvallen.
Gefermenteerde voedingsmiddelen
Gefermenteerde voedingsmiddelen verbeteren de gezondheid van onze darmflora, versterken onze immuniteit en verhogen onze natuurlijke weerstand.
Dat maakt ons weerbaarder tegen verkoudheden, griep, infecties van onze luchtwegen en bronchitis.
Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn vooral:
- Zuurkool
- Kaas (+20)
- Brood
- Augurken
- Olijven
- Bier en wijn
- Probiotica: vooral magere yoghurt, Griekse yoghurt, kwark, kefir en skyr
- Prebiotica: zoals bananen, asperges, peulvruchten en uien, peulvruchten, groenten, volle granen, fruit, noten, zaden en pitten
Pure chocolade
Pure chocolade bevat minstens 75 procent ruwe cacao. Die zit boordevol sterke antioxidanten en stimuleert de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon.
Dit voorkomt emotie-eten.
Bovendien geeft pure chocolade een sneller verzadigd gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te veel te eten.
Er is wel een voorwaarde: eet dagelijks niet meer dan 20 gram pure chocolade.