Granaatappels, nog nooit eerder van gehoord? Dan zal daar voortaan zeker verandering in komen. Granaatappels zijn afkomstig uit het Midden- oosten en vooral uit Iran, maar worden nu ook hier bij ons steeds populairder. Je vindt ze dan ook in de meeste supermarkten en natuurwinkels. Verrassend genoeg is een granaatappel helemaal geen appel, maar een exotische bessensoort. Granaatappels hebben een hoge voedingswaarde en barsten van de gezonde voedingsstoffen
Wat kunnen deze granaatappels voor onze gezondheid betekenen?
- Vitaminen: vooral vitamine C en K maar ook vitamine B1, B2, B3 en B6, vitamine C en vitamine E
- Mineralen: zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, folium, koper, mangaan, ijzer, zink en jodium
- Eiwitten
- Voedingsvezels
- Sterke antioxidanten
Granaatappels bevatten de sterkste antioxidanten
Daardoor ligt de antioxidantenkracht van deze vrucht maar liefst drie keer hoger dan bij groene thee en rode wijn. Daardoor kan volgens wetenschappers het sap van granaatappels de ontwikkeling van veel voorkomende soorten kankers afremmen en zelfs voorkomen. Granaatappels hebben nog heel wat andere gezondheidsvoorwaarden. Granaatappels:
- Werken sterk ontstekingsremmend
- Beschermen tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
- Verbeteren ons cholesterolgehalte
- Vermindert ons risico tegen ouderdomsziekten zoals dementie, alzheimer en Parkinson
- Voorkomt pijnlijke blaasontstekingen
- Voorkomen en herstellen DNA-schade aan de huid door de schadelijke uv-stralen van de zon
- Verbetert de gezondheid van de prostaat bij mannen
- Verlaagt een hoge bloeddruk
- Granaatappels ondersteunen een gezonde werking van de hersenen
- Versterken ons immuunsysteem en verhogen onze natuurlijke weerstand
- Verkleinen ons risico op verkoudheden, griep (influenza), corona en bronchitis
- Werkt sterk pijnstillend, vooral bij gewrichtspijn zoals artrose en artritis
- Zorgt voor een probleemloze zwangerschap
- Granaatappels passen in elk gezond eetpatroon, zelfs als je wilt afvallen. Eet ze regelmatig, maar niet elke dag. Granaatappels zijn rijk aan vitaminen en mineralen en alle andere nutriënten, maar ook fruitsuikers
Granaatappels in de keuken
De zoetzure combinatie maakt van granaatappelpitjes het perfecte ingrediënt voor zoete en hartige maaltijden. Ze worden vooral gebruikt in oosterse en mediterrane gerechten, maar kunnen even makkelijk toegevoegd worden aan je zelf gemaakte smoothies, salades en aan onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr. Granaatappelpitjes zijn ook heerlijk (en vooral gezond) in je zelf gebakken koekjes en pannenkoeken.
Recepten met granaatappels
Granaatappel smoothie
Ingrediënten: één granaatappel, 150 gram verse cranberry’s, 150 milliliter onbewerkte yoghurt, Griekse yoghurt, kwark of skyr, 250 milliliter magere melk en ijsblokjes
Bereiding
- Haal de granaatappelpitjes uit de vrucht en hou een eetlepel pitjes apart
- Doe de granaatappelpitjes, samen met de cranberry’s en de yoghurt in een kom en maak er met je blender staafmixer een fijne, gladde pap van
- Voeg nu de melk en ijsblokjes toe, pureer dit mengsel opnieuw en schenk de smoothie in een glas en serveer met de resterende granaatappelpitjes en eventueel met enkele ijsblokjes
Recept couscous met granaatappel
Ingrediënten: één granaatappel, 300 gram couscous, één eetlepel boter, twee eetlepels fijn gehakte peterselie, één kaneelstokje, en een snuifje peper en zout
Bereiding
- Verwijder de granaatappelpitjes uit de vrucht
- Breng 300 milliliter water aan de kook en voeg de couscous en het kaneelstokje toe
- Zet de pan van het vuur en laat dit drie minuten met de deksel erop rusten.
- Meng dan de boter, peterselie en de granaatappelpitjes door de couscous en breng op smaak met een snuifje peper en zout
Recept granaatappelpitjes met aubergine
Ingrediënten: één granaatappel, twee aubergines, 20 gram fijn gehakte peterselie, één teentje knoflook, drie eetlepels olijfolie, één eetlepel balsamico en een snuifje peper en zout
Bereiding
- Halveer aubergines, voeg een beetje zout toe en laat tien minuten trekken
- Verwijder de granaatappelpitjes uit de vrucht
- Hak de knoflook fijn en meng met de olijfolie
- Bestrijk beide helften van de aubergines met de knoflookolie
- Gril de aubergines gedurende 11 minuten. Af en toe omdraaien en met de rest van de knoflookolie bestrijken
- Besprenkel met enkele druppels balsamico-azijn en serveer
- Smakelijk