Bittere voeding eten de meesten van ons niet graag. Hun sterke smaak schrikt ons af. We houden nu eenmaal meer van zoet. Toch heeft bittere voeding een hoge voedingswaarde. Het is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en sterke antioxidanten. Bij bittere voeding denken we vooral aan witloof, spruitjes, artisjokken en grapefruit. Maar wist je dat ook cacao, chocolade, koffie en groene thee bij bittere voeding horen? En wit je dat bittere voedingsproducten niet alleen onze gezondheid verbeteren en ons zelfs makkelijker doen afvallen?
Waarom zou je meer bittere voeding moeten eten?
Bittere voeding zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Dat danken we aan zijn vele plantaardige stoffen. Zo helpt bittere voeding tegen aderverkalking, hart- en vaatziekten en zelfs bij diabetes. Ze zorgen ook voor een goede spijsvertering en een gezonde darmflora en stimuleren onze leverfunctie. Ze doen ons zelfs meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.
Wat maakt onze voeding bitter?
Bitterstoffen maken onze voeding bitter. Ze zijn afkomstig van bitter smakende bestanddelen uit planten. Ze maken deel uit van stikstofvrije en zuurstofhoudende verbindingen zoals:
- Cucurbitacine in komkommers
- Cynarine in artisjokken
- Lactucine: komt voor in ijsbergsla
- Naringine in grapefruits
Aromatische bitterstoffen vinden we ook in gedroogde planten zoals basilicum, bonenkruid, rozemarijn, tijm, lavas, anijs, karwij, venkel, koriander en dille.
Waarom zouden we meer bittere voeding eten?
Velen vragen zich af waarom ze nu precies meer bittere voeding zouden eten. Ons antwoord daarop is eenvoudig: omdat het niet alleen onze gezondheid verbetert maar ons ook helpt meer opgeslagen vet te verbranden en makkelijker doet afvallen.
Bitter zorgt snel voor een langdurig voldaan
Door een goede spijsvertering krijgen we sneller een langdurig voldaan gevoel. Onze eetlust vermindert, we krijgen minder snel weer honger en eten automatisch ook minder. Bittere voeding is een aanrader voor de velen die iets aan hun overgewicht willen doen.
Verbetert je spijsvertering
Hoe bitterder de smaak van voedingsproducten hoe meer speeksel, maagzuur en gal we aanmaken. Die verbeteren de oplosbaarheid van vetten uit onze voeding. Bittere bestanddelen vergroten ook de beweeglijkheid van onze darmen. Zo verteert het voedsel beter en dat zorgt op zijn beurt voor een goede spijsvertering, gezonde darmflora en een vlotte stoelgang.
Versterkt je immuunsysteem
Een gezonde darmflora versterkt ons immuunsysteem waardoor ook onze natuurlijke weerstand verbetert. Zo zijn we beter bestand tegen seizoensgebonden aandoeningen zoals verkoudheden, griep en infecties van onze luchtwegen zoals bronchitis.
Bittere voeding helpt tegen brandend maagzuur
Onze voeding bevat steeds meer suiker, ongezonde vetten en zetmeel. We eten ook meer bewerkte voeding zoals snoep, koekjes, gebal, chips en vlees als broodbeleg. Al die bestanddelen zet ons lichaam om in zuren. Om die zuren tijdig te neutraliseren hebben we meer base voedingsstoffen nodig. Om die te neutraliseren heeft het lichaam meer base voedingsstoffen nodig. En uitgerekend bitterstoffen werken sterk basisch zoals groenten, fruit, kruiden, bewerkte noten, zaden en pitten. Zo brengen zure en base weer in evenwicht.
Bittere voeding die je meer moet eten: Groenten
Vooral kruisbloemige groenten zijn rijk aan bitterstoffen. Ze zuiveren ons lichaam van alle giftige afvalstoffen en helpen je makkelijker afvallen. De bekendste kruisbloemige groenten zijn: broccoli, alle groene koolsoorten en vooral boerenkool, spruitjes, bloemkool, spinazie, snijbieten, sla, waterkers, groene bonen, tuinerwten, artisjok, rode en gele pepers, selderij, avocado, pompoen, komkommer en meloen.
Bittere voeding: Bittermeloen
Bittermeloen is een groene en komkommervormige meloen met een bittere smaak. Bittermeloenen eet men vooral in Azië, Afrika en in de Caraïben. Bittermeloenen zijn rijk aan fytochemicaliën zoals triterpenoïden, polyfenolen en flavonoïden. Van al deze stoffen werd wetenschappelijk aangetoond dat ze de groei van meerdere soorten kankers aanzienlijk vertragen. Men gebruikt ze in de natuurgeneeskunde om onze bloedsuikerspiegel te verlagen, vooral bij diabetici. Bittermeloenen zijn ook rijk aan de sterkste antioxidanten. Die beschermen ons tegen de vrije radicalen die onze lichaamscellen beschadigen, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces. Bittermeloenen helpen ook aderverkalking, hart- en vaatziekten en diabetes verminderen.
Paardenbloem
Is zoveel meer dan onkruid. De bladeren van paardenbloemen zijn niet alleen eetbaar maar ook voedzaam. Je eet ze rauw in al je zelf gemaakte salades, in soepen, sauzen en in pasta. Geroerbakt of gewokt zijn ze ook lekker. Paardenbloemen zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen (A, C en K) en aan mineralen waaronder calcium, mangaan en ijzer. Het blad van de paardenbloem is rijk aan prebiotica inuline en oligofructose, die de groei van gezonde darmbacteriën bevorderen.
Bittere voeding: de schil van citrusvruchten
De schil en het witte merg onder de schil van citrusvruchten citroenen, sinaasappels en grapefruits bevatten veel bitterstoffen. Dat danken ze aan de aanwezigheid van flavonoïden. Deze stoffen waaronder ook sterke antioxidanten, beschermen citrusvruchten tegen ongedierte maar zorgen ook voor heel wat gezondheidsvoordelen. De schil van citrusvruchten is vooral sterk ontstekingsremmend.
Cranberry’s
Deze rode en vooral erg bittere bessen eet je zowel rauw als gedroogd, gekookt of geperst. Ze helpen vooral tegen bacterieel tandbederf, infecties van ons spijsverteringsstelsel en van onze urinewegen. Ze verbeteren ook de gezondheid van ons hart, verminderen allerlei ontstekingen, stabiliseren onze bloedsuikerspiegel en verlagen zowel onze bloeddruk als de hoeveelheid triglyceriden (vetten) in ons bloed.
- Ander bitter fruit: druiven, bessen, frambozen, aardbeien, appels, peren, ananas en mango
- Kruiden: hop, kurkuma, paardenbloemwortel, fenegriek, peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, paardenbloem, mariadistel, rooibos, kamille en munt.
Cacao
Ongezoet cacaopoeder smaakt bitter. Het wordt vooral gebruikt in desserts, cacaoboter, cacao-likeur, vanille en in suiker bij de productie van chocolade. Rauwe cacao is gezond. Pure (zwarte) chocolade met minstens 85 procent rauwe cacao is dat ook en verlaagt aanzienlijk ons risico op hartfalen. Pure chocolade is gezond als je er niet meer van eet dan 20 gram per dag.
Koffie
Is met voorsprong de meest gedronken drank ter wereld. Koffie bevat ook de meeste en de sterkste antioxidanten. Het beschermt onze lichaamscellen tegen oxidatie en vermindert onze kans op aderverkalking, hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en Parkinson. Koffie drink je met mate en nooit meer dan vier kopjes per dag.