Bananenbrood zelf bakken zonder toegevoegde suikers, gluten of lactose bak je best zelf. Zo weet je wat precies wat je bananenbrood écht bevat. Zo blijft bananenbrood niet alleen lekker, maar is het ook supergezond. Het past in ieder gezond eetpatroon, zelfs als makkelijker wilt afvallen. Velen denken dat bananen ons dik maken. Onterecht, want ze barsten van de gezonde voedingsstoffen en geven ons een vlug voldaan gevoel. Trouwens, als we het over bananenbrood hebben komt er geen bloem of gist bij te pas. Bananenbrood is zeker bij hardlopers en beoefenaars van duursporten zoals bij marathonlopers erg geliefd. En die zouden toch niets eten wat hen dik maakt?
Waarom is bananenbrood zo gezond en wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Diëtisten benadrukken nu al een tijdje de vele voordelen van brood in een gezond eetpatroon. Brood bevat zovele gezonde voedingsstoffen, dat het zelfs aan hen die willen afvallen sterk wordt aanbevolen. Dat is niet verwonderlijk. Brood en vooral alle soorten volkorenbrood, barsten van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen die onmisbaar zijn om goed te blijven functioneren. Zeker als dat bananenbrood niet alleen suikervrij is maar ook geen gluten en lactose bevat.
Kies voor volkoren bananenbrood
Niets is gezonder dan volkorenbrood. Dat is het geval voor volkoren varianten van alle soorten brood. Bij alle volkoren producten gebruikt men de volledige graankorrel. Op die manier geniet je maximaal van alle gezonde voedingsstoffen die de korrels aan boord hebben.
De belangrijkste voordelen van volkoren brood:
- Is rijk aan vezels: volkoren barst van de voedingsvezels. Die zijn niet alleen belangrijk voor onze gezondheid maar ook als je iets aan je overgewicht wilt doen
- Verlengt je verzadigingsgevoel: dankzij de aanwezigheid van deze vezels verlengen ze je verzadigingsgevoel waardoor je veel minder vlug honger hebt en je automatisch minder eet.
- Verbetert je spijsvertering: verminderen vervelende symptomen als winderigheid en een opgeblazen gevoel na iedere maaltijd
- Zorgt voor een goede darmflora en een vlotte stoelgang: daardoor wordt je lichaam regelmatig gezuiverd van alle giftige afvalstoffen die zich in onze lichaamsweefsels verzamelen en vooral de gezondheid van onze buikorganen bedreigen
- Helpt bij een hoge bloeddruk
- Verkleint ons risico op aderverkalking en op levensbedreigende hart- en vaatziekten
- Brengt ons cholesterolgehalte in evenwicht: door je gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de ongezonde variant drastisch te verlagen
- Werkt preventief: en zeker tegen diabetes type 2, een te hoog cholesterolgehalte en vaak voorkomende soorten kanker zoals borst-, darm-, long- en prostaatkanker
- Vergroot je concentratie ijzer: een mineraal dat bloedarmoede kan voorkomen of helpen behandelen
- Verbetert onze geestelijke gezondheid
- Stimuleren je hartfunctie en zorgen voor soepele bloedvaten: dat danken ze aan de aanwezigheid van kalium
- Werken ontspannend en helpen tegen stress: door de aanwezigheid van vitamine B6 en magnesium. Vitamine B6 zorgt voor een gezonde slaap en magnesium ontspant je spieren
- Voorkomt diabetes: dankzij dezelfde vitamine B6 en zijn grote hoeveelheid voedingsvezels vermindert je risico op diabetes type 2
- Verbetert het gezichtsvermogen
- Zorgt voor sterke botten en helpt tegen osteoporose
Lees ook: Bananen eten voor betere gezondheid en makkelijker afvallen
Bananenbrood zelf bakken doet je zelfs gewicht verliezen
Bananen zijn een belangrijke bron van gezonde voedingsstoffen en vooral van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Ze bevatten ook fructose of fruitsuikers. Als je er teveel van eet, zal dit afvallen moeilijker en in extreme gevallen onmogelijk maken. Dat is met alle soorten fruit het geval. In tegenstelling met groenten die je onbeperkt mag eten, is dat niet zo met fruit en bananen. Eet daarom nooit meer dan drie verschillende stukken fruit per dag. Bananen met mate gegeten zal je niet verhinderen meer vet te verbranden en makkelijker af te vallen.
Bananenbrood zorgt voor meer energie
Dat dit bananenbrood zo populair is bij beoefenaars van duursporters heeft het te danken aan het feit vat bananen snel voor extra energie zorgen. Velen die definitief van hun overgewicht af willen denken dat bananen niets voor hen zijn omdat ze teveel suiker bevatten. Toch passen ze in een gezond eetpatroon, ook als je je vetrolletjes en overgewicht definitief kwijt wilt.
Bananenbrood zelf bakken gezond tussendoortje
Eet bananenbrood met mate, dan is het een supergezond tussendoortje dat je trek in zoet doet verdwijnen. In een gezond eetpatroon om makkelijker af te vallen lijd je geen honger en moet je dus zeker niet constant calorieën tellen. Belangrijk is dat je blijft genieten van wat je eet. Zou hou je een gezond eetpatroon levenslang vol en ben je de verloren kilo’s definitief kwijt.
Recept bananenbrood zelf bakken
Als je zelf bananenbrood bakt gebruik je uitsluitend rijpe bananen.
Ingrediënten: vier rijpe bananen, vier eieren, 120 gram amandelmeel of 120 gram boekweitmeel, vijf dadels, abrikozen, vijgen of ander gedroogd fruit, 25 gram onbewerkte noten en vooral walnoten of evenveel onbewerkte zaden en, pitten of een mengsel van deze drie ingrediënten
Bereiding:
- Laat de gedroogde vruchten een half uurtje in water weken en ontpit de dadels eventueel
- Verwarm je oven voor op 175 graden
- Snij het gedroogde fruit in kleine blokjes
- Doe het gedroogde fruit en bananen in je blender en maak er een glad mengsel van
- Maak de eieren luchtig op in je blender
- Meng de eieren door het beslag
- Voeg er het amandel- of boekweitmeel aan toe
- Meng alles door elkaar tot een stevig beslag
- Breng op de gewenste smaak met alle overige ingrediënten
- Giet het beslag in een bakvorm
- Bak het bananenbrood gedurende een 45-tal minuten af tot het een bruin korstje heeft
Voor glutenvrij bananenbrood gebruik je
- Boekweitmeel en zonnebloempitten
- Volkoren speltmeel met pompoenpitten
- Of amandelmeel met verse vijgen
Bananenbrood weetjes:
- Bananenbrood bewaren: doe je zowel in als buiten je koelkast. Buiten de koelkast bewaar je het best niet langer dan één dag.
- Bananenbrood vraagt uiteraard gezond broodbeleg en bij voorkeur: pure chocoladepasta (met minstens 75 procent ruwe cacao), zelf gemaakte bio- jam, stroop of confituur