Het groene dieet is geen standaarddieet gericht op afvallen. Het komt uit de ayurvedische geneeskunde en wil in de eerste plaats onze gezondheid verbeteren.
Maar door de verantwoorde recepten met veel groenten is het ook heel geschikt als je je overgewicht kwijt wilt.
Met het groene dieet voel je je energieker en alerter en geniet je van gezonde en smakelijke recepten.
Download je gratis recepten en eet volgens het groene dieet.
Wat eet je wel en wat niet in het groene dieet?
In het groene dieet eet je vooral voedsel afkomstig is van planten. Je eet dus puur natuur. Dit omvat een breed scala aan groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten en volle granen.
Daardoor is het zoveel meer dan het zoveelste standaarddieet. Het is een gezond eetpatroon waarbij je niet alleen makkelijker afvalt, maar vooral je gezondheid verbetert.
Het groene dieet bied je de nodige vrijheid. Sommigen kiezen voor een volledig plantaardig dieet, terwijl anderen kleine hoeveelheden dierlijke producten consumeren binnen een overwegend plantaardig dieet.
Het groene dieet met voedingsmiddelen rijk aan chlorofyl
De basis van het groene dieet bestaat dus uit veel verse groene groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen bevatten veel chlorofyl, de groene pigmentstof uit planten, waarvan bewezen is dat ze gunstige effecten hebben op onze gezondheid.
Beschermlaag tegen schadelijke stoffen
Chlorofyl wordt slecht opgenomen in onze darmen. Hierdoor vormt het een beschermende laag die schadelijke, kankerverwekkende stoffen uit ons voedsel verwijdert.
Bovendien zorgt chlorofyl ervoor dat het bloed meer basisch wordt, wat bijdraagt aan een betere werking van organen en lichaamsfuncties.
Het groene dieet is effectiefst na veertig opeenvolgende dagen
Wetenschappers stellen dat dit dieet het effectiefst is als je het 40 dagen achter elkaar volgt. Je kunt er ook voor kiezen om het slechts een dag of enkele dagen te doen.
Je kunt er ook traditie van maken door bijvoorbeeld maandelijks een groen weekend in te lassen.
Download je gratis recepten en eet volgens het groene dieet.

Wat eten in het groene dieet?
Je eet je onbeperkt groene, plantaardige voedingsmiddelen eten. Je eet ze dus zoveel als je maar wilt. Denk hierbij vooral aan:
- Groene bladgroenten: voornamelijk spinazie, andijvie, spruitjes, sla, alle groene koolsoorten, paksoi, Chinese kool, broccoli, bloemkool, groene paprika, courgette, komkommer, olijven en groene linzen, tuin- en waterkers.
- Fruit: appels, peren, druiven, kiwi’s citroen en limoen, allerlei soorten bessen, bananen en citrusvruchten.
- Verse en gedroogde kruiden: zoals knoflook en gember
- Onbewerkte noten: met een voorkeur voor amandelen, walnoten, hazelnoten en pistachenoten.
- Volkorengranen: vooral haver en havermout, maar ook boekweit, gierst en quinoa.
- Volkorenproducten: alle soorten volkorenbrood, volkoren deegwaren en zilvervliesrijst.
- Zaden en pitten: lijnzaad, chiazaad, sesamzaad, pompoen- en zonnebloempitten.
In het groene dieet eet zo weinig mogelijk en best geen:
- Dierlijke voedingsmiddelen: zoals vlees, vis, kaas, melk, yoghurt, kwark, skyr en eieren.
- Alle bewerkte voeding: gefrituurde gerechten, kant-en-klare maaltijden en diepvriesgerechten.
- Bewerkt en rood vlees: vooral vlees als broodbeleg (charcuterie).
- Ongezonde verzadigde vetten en transvetten: zoals olie, boter.
- Alle geraffineerde en toegevoegde suikers
- Zout
- Kant-en-klare fruit- en vruchtensappen
- Drink geen cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee en frisdranken, maar ook geen alcohol.
In het groene dieet eet je bij voorkeur tussen 12 en 20 uur.
De voordelen van het groene dieet:
Het groene dieet heeft meerdere voordelen:
- Houd je gewicht beter onder controle
- Verbetert de gezondheid van hart- en bloedvaten
- Verkleint je risico op diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen
- Milieuvriendelijk: door vermindering van de uitstoot van broeikasgas, bescherming van de biodiversiteit en het efficiënter gebruik van hulpbronnen.
Conclusie: voordelen voor onze gezondheid en ons leefmilieu
Het groene dieet biedt verrassend veel voordelen voor zowel onze gezondheid als voor ons milieu. Begin klein en maak bewuste keuzes in uw dagelijks leven om deze positieve verandering te omarmen.
Zorg ervoor dat je maaltijden een goede verhouding van koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten.
Download je gratis recepten en eet volgens het groene dieet.